Hva skal til for å søke refinansiering

Har du hørt om refinansiering, og innsett at det kanskje er en gunstig løsning for å spare penger? I så fall lurer du helt sikker på om du får refinansiert, og om det er strenge krav for å refinansiere. Den gode nyheten er at hvis du har fått lån tidligere, så vil du mest sannsynlig få refinansiert gjelden din. Men, og det er et stort men her, og det er at du ikke har misligholdt lånene du har fra før av.

Disse kravene må oppfylles

Kravene for å kunne refinansiering er identiske med de kravene du måtte oppfylle da du søkte om forbrukslån i utgangspunktet. Det er nemlig det samme du skal gjøre på nytt – bare at du denne gangen søker i en ny og billigere bank. Derfor har du gode sjanser til å få innvilget søknaden din, hvis det er refinansiering av nettopp forbrukslån du søker. Kravene innebærer blant annet at:

  • Aldersgrensen for å søke er 18 år, men høyere i noen banker
  • Man kan ikke ha betalingsanmerkninger når man søker refinansiering
  • Man kan heller ikke ha inkassosaker på det tidspunktet man søker
  • De fleste banker krever at du har en årsinntekt av en viss størrelse, f.eks. 200 000 kr
  • Man er nødt til å være norsk statsborger for å søke refinansiering

Kravlisten er ikke uttømmende, og bankene kan fritt sette egne krav eller øke de nevnte kravene i listen her. Allikevel ser vi at de fleste banker ønsker å kunne tilby refinansiering i et marked hvor konkurransen stadig øker, så det å få gjennomslag er ikke så vanskelig som man kanskje skulle tro.

Betalingsproblemer? Søk refinansiering tidlig

De to punktene som angår betalingsanmerkninger og inkassosaker er kritiske når man skal søke refinansiering. Nettopp fordi mange av de som søker, gjør det fordi de har betalingsproblemer med lånet de har i dag. Og hvis man venter for lenge med å refinansiere da, så vil man kanskje ende opp med både betalingsanmerkning og et varsel om inkasso i postkassa.

Utfordringen da blir at man ikke har tatt tak i problemet tidsnok, og vil slite med å få refinansiert. Det finnes enkelte banker som lar deg refinansiere selv om du har betalingsanmerkning, men i så fall må man gjennom en noe mer komplisert søknadsrunde. Samtidig krever kanskje banken at du stiller med sikkerhet for lånet, noe som er svært uvanlig for et forbrukslån.

Hvor kan man refinansiere?

Du behøver neppe lete lenge før du finner en bank som tilbyr refinansiering. Svært mange norske banker tilbyr dette, og hvis en bank tilbyr forbrukslån, så er egentlig dette synonymt med refinansiering. Enkelte banker hevder at de spesialiserer seg på nettopp dette, men i bunn og grunn tilbyr de egentlig bare forbrukslån som kan brukes til å betale ned det lånet du har i dag.

Følgelig finner du mange anbefalte banker her på nettsiden som kan gi deg en gunstigere rente enn hva du har i dag. Og for å ikke gå i den samme fella som du gjorde da du tok opp lån første gangen, så kan vi anbefale deg å søke gjennom en låneformidler. Da er du nærmest garantert en av de laveste rentene du kan få, ettersom søknaden din blir vurdert av flere enn ti banker (hos enkelte låneformidlere).

Konklusjon

Å søke om refinansiering er unnagjort på bare noen få minutter, og kravene er ikke noe strengere enn hva de var da du søkte om et forbrukslån i utgangspunktet. Det som er viktig er at hvis man har betalingsproblemer, så søker man før problemene har blitt for store. De færreste banker vil ikke innvilge søknaden din hvis du har betalingsanmerkninger eller inkassosaker. Derfor er det viktig å få refinansiert gjelden så snart det lar seg gjøre!