Statistikk – disse personene tar opp et forbrukslån uten sikkerhet

Trodde du at det var de yngste av oss som tok opp flest forbrukslån? Da må du tro om igjen. Trodde du også at det var mannfolka som tar opp flest lån uten sikkerhet? Da hadde du helt rett.

Statistikk fra norske banker viser oss en tydelig trend på hvilken gruppe i Norge som er de mest hyppige låntakerne, og vi skal se nærmere på dette i denne artikkelen.

Menn i 30- og 40-årene låner mest

Mange lurer nok på hvem det er som tar opp flest lån uten sikkerhet. Og er det én myte som vi kan avkrefte tidlig, så er det at det er de yngste som låner mest. Mediene har i mange år fremstilt det som at dette er tilfellet, men det er mer eller mindre skivebom. For foruten om pensjonistene så er det unge under 24 år som låner minst!

Øverst på lånetoppen finner vi personer mellom 35 til 49 år. Så mye som 39 prosent av alle lån uten sikkerhet i 2016 (kilde) ble lånt ut til en person i denne aldersgruppen. Og det er spesielt menn som er glade i å låne, med en totalprosent på 65 prosent av alle låntakere som menn. Hvorfor det er slik sier ikke statistikken noe om, men det kan man kanskje selv tenke seg til?

Disse låner minst

Litt ekstra penger kan man nok få behov for uansett i hvilken fase av livet man befinner seg i. Men de yngste er, sammen med pensjonistene, de som låner desidert minst uten sikkerhet. Kun 7 prosent av forbrukslånene ble lånt ut til personer under 25 år. Tilsvarende var det kun 5 prosent over 65 år.

Ellers var 23 prosent mellom 50 til 64 år, og 27 prosent mellom 25 til 34 år. Grovt sett kan vi da si at hele 89 prosent av låntakerne var mellom 25 til 64 år gammel. Og det er kanskje greit at man har blitt «såpass gammel» når man tar opp usikrede lån, ettersom man bør ha en viss kontroll på økonomien for å behandle tilbakebetalingen av lånene.

Hva brukes pengene på?

Ettersom man kan bruke pengene fra et usikret lån på akkurat hva man vil, så er det nok vanskelig å si hva alle låntakerne har brukt nettopp sine lån på. Men undersøkelser utført viser at det er renovering som troner øverst på listen, med hele 31 prosent av lånene. Videre bruker mange lånepengene på kjøp av bil og båt, nedbetaling av gjeld, møbler og bolig eller generell forbruk.

Hvor mye man låner varierer i stor grad av hvor i landet man bor. Gjennomsnittslånet ligger på rundt 130 000 kroner, men det er spesielt fylkene Vestfold, Finnmark (!), Oslo og Rogaland som trekker opp snittsummen. Her låner man som regel mer enn 150 000 kroner når man først tar opp et lån uten sikkerhet, så det er helt klart ikke snakk om små summer her. Den gode nyheten er at så mye som 90 prosent av alle lån betales i henhold til nedbetalingsplanen.